Žijeme v době, kdy lze jakoukoli grafickou techniku jednoduše nahradit prací v grafickém editoru. Už se moc nepočítá s tím, že by to někdo chtěl dělat postaru, a tomu často odpovídají ceny vybavení. Ale pokud člověk chce, dají se dostupné techniky najít. Vyzkoušel jsem si například linoryt, litografii – kamenotisk a teď zkouším serigrafii, což je vznešený název pro sítotisk. Ten název se mi líbí, odlišuju jím tu uměleckou rovinu od reklamního sítotisku, jak ho zná většina lidí. Výhodou serigrafie je, že k ní není potřeba drahé vybavení, třeba lis. Člověk jen musí vymyslet, jak to provést, aby výsledek dopadl podle jeho představy. Ale to mě na tom baví.

10. 6. 2022
Série Straky
K tvorbě těchto 12 sérií vícebarevných kombinovaných papírotisků a linorytů mě inspiroval krásný a na našem sídlišti hodně zastoupený pták, jehož akrobacii často pozoruju z okna. Jde o 12 různých stračích „baletních“ figur vytištěných s celým spektrem různě barevných pozadí (od žluté, přes oranžovou, červenou, modrou až k zelené). Tisky byly vystaveny na benefiční výstavě pro Ukrajinu v sále pod Kaplí Vzkříšení ve Vratislavicích.

Nejrůznější barevné mutace tisků jsou stále dostupné k výběru a koupi u mě, stačí zavolat či napsat.

8. 12. 2021
Papírotisk – Rozbřesk
Námět k tomuto papírotisku jsem nakrátko zahlédl na ranní procházce s Filipem. Je to rozbřesk nad Jabloneckou rozhlednou Petřín pozorovaný od Vratislavického hřbitova.

7. 10. 2021
Experimenty s papírotiskem
Na plenéru v Ploukonicích ve mně nějak uzrála myšlenka využít tiskařské barvy, které jsem nedávno získal v Zákupech. Napadlo mě, že to zkusím formou papírotisku, protože je relativně jednoduché připravit matrici.

Při prvním pokusu šlo jen o soutisk třech základních barev:


Potom jsem šel do složitějšího – Pomocí dvou matric jsem tiskl tři barvy do soutisku. Motivem byl kostel svatých Filipa a Jakuba ve Všeni:

24. 10.2020
Litografie Ještěd s borovicí
Poslední litografie roku 2020 opět obdivuje okolí Liberce. Na 22 originálních tiscích o velikosti 19,5 x 29,8 cm, z nichž poslední odhaluje opravdovou velikost tiskového kamene, se tyčí hora Ještěd a borovice naklánějící se do zlatého řezu kompozice.

14. 10. 2020
Litografie Židovka
Jako Bůh ustanovil smlouvu s Abrahamem (Gn 17,2), že ho rozmnoží, až bude potomstva jako písku  na mořském dně, tak i já s pomocí Štefana Škapíka namnožil tuhle krásnou Židovku. Jak už je zvykem, každá je barevně trošičku jiná.

Každý z 23 grafických listů o rozměru 27,7 x 24 cm, je proto pojmenován jiným většinou hebrejským jménem. Signováno vpravo dole.

Barvy na fotografiích se mohou lišit od originálu, zájemcům tisky velmi rád ukážu naživo.

14. 5. 2020
Včera se po několika měsících příprav a sériích tisků jednotlivých barev podařilo dokončit dvě další litografie. Prohlédněte, vyberte a můžete si je i koupit. Za tisk mockrát děkuju Štefanovi Škapíkovi! Pokud byste se chtěli dozvědět více o technice litografie (kamenotisku), pusťte si video, které jsem o něm natočil už minule.

Litografie Liberecká radnice
25 grafických listů s motivem liberecké radnice, rozměr 24,2 x 18,9 cm, signováno vpravo dole

Litografie Jizerka
31 grafických listů s motivem jizerskohorské osady Jizerky s Bukovcem – nejvyšší sopkou ČR, rozměr 12,2 x 19,4 cm, signováno vpravo dole


1. 5. 2020
Po návštěvě Bretaně v září 2019 vzniklo v mém ateliéru několik linorytů a dokonce jeden dřevořez. Vracím se v nich postupně k zážitkům, které mi utkvěly během 14denního plenérového pobytu.


26. 4. 2019
Po delší době příprav a studia jsem se dneska konečně pustil do serigrafie (sítotisku). Myslím, že jsem si to celkem osahal a příště to bude ještě lepší než dneska.

Jak to všechno proběhlo?

Nejprve jsem si všechno prostudoval, fůra hledání na internetu, pak objednání správného síta až ze stále bližší Číny, vyrobení rámu a napnutí síta, konstrukce tiskařského stolku, nákup ředidel a testy pojiv (kostní klih, xantanová, agar), tvorba a zmenšení návrhu na šablonu,… Až dneska konečně: vytvoření masky obarveným klihem přímo na síto, příprava stolku,  krájení nákladu papírů a ředění barvy. A tisk. Během provedení 132 tisků jsem přišel na hodně věcí:


17. 9. 2018
Využil jsem možnosti vyzkoušet si jednu další grafickou techniku – litografii. Česky se jí též říká kamenotisk. Jak jsme tiskli z kamene se můžete podívat na krátkém videu:

A tady už jsou výsledné tisky o velikosti 16,7 x 24,6 cm. Kdyby se vám některý líbil až tak, že byste si ho chtěli pořídit, neváhejte a napište nebo zavolejte!

 

Napsat komentář


CAPTCHA Image
Reload Image